Светът е голям и… проблеми ни дебнат отвсякъде. Или по-точно- зрителни проблеми ни дебнат отвсякъде. А зрението ни е ценно, доброто зрение е здраве и ни помага да имаме високо качество на живот. Очите ни, нашият сетивен зрителен орган, имат изключително сложно устройство и деликатна лесно ранима природа. Поради своята деликатност, за жалост, те биха могли да бъдат засегнати от множество заболявания от най- ранна детска до късна старческа възраст.

Коя е най-честата причина за увредено зрение и слепота?

Любопитно, а и полезно, е да се знае коя е най-честата причина за увредено зрение и слепота в света. Въз основа на систематичен преглед на медицински проучвания, проведени в различни страни и континенти, можем да извлечем информация за това кои заболявания заемат водещо място сред най-честите причини за слепота или силно зрително увреждане в света. В топ 5 за нашият регион, а именно Централна и Източна Европа попадат:

1. Катаракта- помътняването на лещата на окото е една от най-честите причини за загуба на добро зрение, като приблизително 16 милиона души по света са засегнати.
2. Макулна дегенерация, свързана с възрастта- увреждане на централната част на ретината, е основната причина за тежка и необратима загуба на зрение в развитите страни.
3. Глаукома- често срещано състояние на очите, при което зрителният нерв, който свързва окото с мозъка, се уврежда. Развива се бавно в продължение на много години и засяга първо периферното зрение.
4. Некоригирана рефракционна аномалия- отнася се до нужда от диоптри, която е могла да бъде коригирана с очила, но не е била. Късогледство, далекогледство, астигматизъм и старческо далекогледство са четирите най често срещани рефракционни аномалии.
5. Диабетна ретинопатия- усложнение на захарният диабет, което засяга очите. Причинява се от увреждане на кръвоносните съдове на светлочувствителната тъкан в задната част на окото (ретината).

Спасението- профилактика и лечение!

И така, ясни са петте най- чести зрителни проблеми, които „дебнат” очите ни. Освен проблеми обаче ни дебне и тяхното решение, или както се казваше в заглавието на един филм „…спасение дебне отвсякъде”!

Спасението е в профилактиката, спасението е в лечението. Мисията на екипа на оптики „Косеви”, оптика „Варна” и очен кабинет „Д-р Косев” е да предложи спасение от най- честите и застрашаващи зрението очни заболявания.

Основният съвет, който дават професионалистите- профилактичните прегледи при очен лекар са от първостепенна важност за запазването на очното здраве. Тяхната честота зависи от конкретното състояние на пациента- на всеки 6 месеца, на всяка 1 година или на всеки 3 години интервала между профилактичните прегледи при офталмолог е индивидуален.

При необходимост от лечение екипът от специалисти на очен кабинет „Д-р Косев” отново предлага спасение:

Д-р Янислав Косев, офталмолог, завеждащ хирургично очно отделение в Специализирана болница по очни болести за активно лечение в град Варна от 2004 година, притежава редица квалификации. Преминатите от него специализации му дават професионални знания и умения за лечение на катаракта, глаукома, макулна дегенерация, свързана с възрастта, диабетна ретинопатия и ред други очни заболявания:

  • Специализация по преден очен сегмент и глаукома;
  • Специализация по ултразвуково хирургично лечение на катаракта; ∙ Специализация по приложение на лазер терапията в офталмологията; ∙ Специализация по Ехографска диагностика на окото и компютърна периметрия;
  • Специализация по Флуоресцеинова ангиография на окото и оптична кохерентна томография/ОСТ/;

При необходимост от детски очен лекар, Д-р Косев отново може да предложи помощта си. Той има и специализация по Профилактика на детско зрение-страбология и ортоптика;

Д-р Дарина Косева, д.м. е млад специалист офталмолог. Тя е част от екипа на очен кабинет „Д-р Косев” от 2015 година, провела е стажове в гр. Страсбург, Франция и гр. Лодз, Полша. Д-р Косева има повишен интерес към усложненията на захарния диабет в очите. С диабетната ретинопатия е свързан и нейният дисертационен труд. Д-р Косева активно изучава най
новите методи за ранна диагностика на диабетната ретинопатия, още преди появата на зрителни проблеми. Нейната лична мисия е част от общата мисия на екипа- профилактиката на уврежданията на очите от захарният диабет.

Далекогледство, късогледство, астигматизъм…

Нека поговорим и за може би най- изненадващата за повечето от нас честа причина за зрително увреждане в Европа, а и в света- некоригираните рефракционни аномалии. С други думи това са съпътстващите ни тривиални далекогледство, късогледство, астигматизъм и старческо далекогледство. Да, те засягат голяма част от световното население и са основната причина за увреждане на зрението и вторична причина за слепота! Некоригираните рефракционни аномалии могат да намалят драстично образователните възможности, трудоспособността и цялостното качество на живот на пациента. Оптики „Косеви”, оптика „Варна”, в сътрудничество с очен кабинет „Д-р Косев”, години наред се стремят да дадат решение на този проблем. В допълнение пациентите могат да открият там решение на проблеми като сухота в очите и нужда от очила с компютърна защита.

Основани през 1999 година, оптиките до ден днешен предлагат „спасение” на своите пациенти посредством професионализъм, опит и иновативни решения. Всеки пациент, потърсил помощ при тях, получава рецепта за очила, подписана от специалист офталмолог или оптометрист.

Оптометрията е не много позната в България специалност. Това са медицински специалисти, които насочват вниманието си към рефракцията и корекцията на зрението чрез различни методи. Екипа от специалисти на оптики „Косеви” и „Варна” включва и оптометрист – Ралин Косев. Ралин Косев е завършил специалност медицински оптик с отличие в Медицински колеж – Варна, като част от структурата на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Участвал е в обучения в областта на очната оптика във Франция и гр. Милано, Италия. Изучава оптометрия в Медицински Университет- Варна Проф. Д-р Параскев Стоянов, Факултет по обществено здравеопазване.

Освен предписването на диоптри от очен лекар или оптометрист, оптики „Косеви” и оптика „Варна” предлагат собствена марка диоптрични стъкла за очила “Quality Expert” от най-високо качество, произведени в Европейския съюз. Разбира се, екипът на оптиките отлично разбира нуждата и желанието на съвременния човек от модерна визия. В обектите се предлагат маркови и качествени рамки за диоптрични очила, рамки за слънчеви очила, готови слънчеви очила, детски очила, всички с доказан произход.

 

Дигитален магазин

И още нещо! Във времена като днешните възможността за онлайн покупки е един нов вид спасение. Стремейки се да улеснят пациентите си по всякакъв начин, оптики „Косеви” и оптика „Варна” създадоха онлайн оптика на адрес: https://varnaoptics.com/. Дигиталният магазин има опцията за поръчка на диоптрични очила онлайн, след прикачване от пациента на рецепта от очен лекар. Процесът е максимално улеснен и включва внимателен анализ на направената от пациента онлайн поръчка от оптик специалист, както и индивидуална консултация по телефона при нужда.
От сайта могат да се поръчат също така и маркови слънчеви очила. Всички диоптрични рамки и слънчеви очила са с доказан произход!

С две думи: За вашите проблеми с очите спасение има!
Заповядайте на адреси:

  • Варна, бул.“Княз Борис I“88 (ъгъла срещу ИУ /ВИНС/)- Оптика „Варна” ; Тел: 052/58 90 85
  • Варна, бул. „Владислав Варненчик“ 112 – Очен кабинет „Д-р КОСЕВ” с Оптика „КОСЕВИ“ ; Тел: 052/604406
  • Варна, ул. „Ангел Кънчев” N 2 (на ъгъла с ул. „Пискюлиев” -срещу настоящата рибна борса)- Оптика „КОСЕВИ“; Тел: 052 60 54 54
  • Силистра, ул. „София“ N 9- Оптика „КОСЕВИ“; Мобилен: 0887 921 483

Сайт: https://optika-kosevi.com/
Онлайн магазин: https://varnaoptics.com/
За контакти:
тел. 0887921483– Юлия Косева- създател, изпълнителен и творчески директор
E-mail: info@optika-kosevi.com